BRUNEI WEATHER FORECAST

Monday, March 31, 2008


Name: Pak Wundi
Catch: Giant Trevally
Weight: 9 kg
Technique: Popping
Rod: Lemax Grand Tournament Popping Rod 7'11
Reel: Shimano Twin Power 8000 HG
Line: 65lbs Power Pro

Sunday, March 30, 2008

IKLAN

Powered By:



Saturday, March 29, 2008

8Kg Sting Ray

video

Name : Tyco Kembura
Catch : Pari 8 Kg
Location : Batu KB

Pari Lagi...


Name : Master H
Catch : Pari
Estimate Weight : 2.5kg

Barra Kuda


Name : Float King Flyin High
Catch : Alu-Alu
Location : Anduki

Pari.... Mari...


Name : Master H
Catch : Sting Ray
Weight : 2 Kg
Location : Lorong 7, Seria

Friday, March 28, 2008




Name: Pak Alan
Catch: Giant Trevally & Langguran
Technique: Popping
Rod: Shimano FX ( HAHA walaupun ciplak, tapi langsung inda patah yoo...)
Reel: Shimano Navy 8000
Line: 65lbs Tuff Line

P/s: Anilah uleh kami mancing di lungkang.....

Ungah


Name: Nurul, Si boy punya daughter jadi model :)
Catch: Ungah
Technique: Casting
Rod: Shakespear Titanium
Reel: Abu Garcia Baitcaster C4
Line: 40 lbs Power Pro
Location: Lorong 7


Tirusan


Name: Nurul, Si boy punya daughter jadi model :)
Catch: Tirusan
Technique: Bottom Fishing
Rod: Lemax Protex
Reel: Shakespear Dimension
Line: 20 lbs Tuff Line
Leader: Lemax Steel 40 lbs
Location: Sungai Belait


Barramunzi


Name: Boy / Governer Gaban
Catch: 2 Baramunzi & 1 Ketambak in 1 single Day !!!!!!
Technique: Casting on Barramunzi & Bottom fishing on Ketambak
Rod: Shakespear Titanium
Reel: Abu Garcia Baitcaster C4
Line: 40 lbs Power Pro

Gambar diatas di ambil oleh Diver Brunei.

Pari


Name :Governer Gaban
Catch : Pari

Mangrove Jack


Name : Bass NightMare
Catch : Mangrove Jack

Tips ini diambil dari laman web fishing.com.my

Sebelum saya meneruskan topik ini dengan lebih lanjut,Saya memohon kemaafan diatas topik ini yang sepatutnya berada diPerbincangan Am.Tujuan saya meletakan topik Kaedah menjerat pari diruangan Surfcasting ini adalah kerana kebanyakan pemburu pari ini adalah dari pemancing pantai atau surfcasting.Berbeza dengan pemancing laut dalam,matalamat mereka adalah seperti jenahak,tenggiri,merah dan sebagainya.Jika ada pari yang mengena pancing mereka adalah dikira sampingan saja

Banyak faktur untuk menjejaki pari ini,termasuklah

1.Tempat
2.Pasang surut air
3.Umpan
4.Kaedah atau cara memancing
5.Lain lain.

Tempat:

Bagaimana kita boleh mengenal tempat atau laluan pari.Sebagai contoh- jika anda ingin memancing ikan haruan,dimanakah tempat yang munkin ada ikan haruan ini;

1.Sungai yang berbatu
2.Tali air yang berpasir
3.Kawasan berpaya dan berumput rampai.

Jawapan diatas semuanya benar kerana ikan haruan boleh berada dimana mana saja diair tawar termasuk seperti diatas.Namun lebih tepat lagi jika kita menjawab no 3.kerana....semua pamancing tahukan habitat haruan.

Sekarang ini mari kita bincangkan kawasan pari atau laluan pari.Boleh kita dapat bayangkan dimana.....Jawapannya hampir sama dengan ikan haruan tadi.Dilaut pari ada dimana mana.cuma kita perlukan sedikit usaha untuk mendapatkannya.Disini saya cuba berkongsi pengalaman dalam menjejaki pari ini.Biasanya saya akan cari kedudukan berteluk atau bertanjung.



Perhatikan gambarajah diatas.

1. Jika arus datang dari A ke B,bermakna kita perlu melabuhkan umpan dikawasan petak 1.Gambar anak panah adalah laluan pari yang datang bersama arus untuk memasuki teluk untuk mencari anak anak ikan atau makanannya.Kawasan berteluk adalah salah satu tempat utama pari atau ikan ikan besar mencari mangsa.

2. Jika arus datang dari B ke A bermakna kita perlu berada disebelah kanan dan melabuhkan umpan dipetak 2.

3. Jika air hampir pasang penuh atau air penuh kita bolehleh meletakan sasaran dipetak 3.jikalau ada 2 set pancing bolehlah tambah kepetak 1 atau petak 2.

4. Apabila air bergerak surut dari B ke A bermakna kita perlu melabuhkan umpan dipetak 1.jika dua set pancing bolehlah kita letakan di petak 1 dan tiga.

5.Apabila air bergerak surut dari A ke B bermakna tempat labuhan umpan
dipetak 2 dan jika ada dua pancing bolehlah letak dipetak 2 dan petak tiga.

Minta maaf sekali lagi kerana saya tidak dapat menyusun ayat dengan baik.Jika ada yang kurang faham boleh le bertanya kat saya.Insyaallah jika keadaan mengizinkan kita akan cuba lagi berbincang dengan tajuk yang lain pula.Walau bagaimana pun rezeki tu ditangan tuhan.kita hanyan berusaha.Selamat mencuba....

Wednesday, March 26, 2008

Pari-Pari


Name : Jrex
Catch : Sting Ray
Date : 26.03.08
Location : Sg. Lumut

P/s: 3 kali kana sambar pari, first strike mata kail patah, second strike tu nah diatas gambarnya, third strike pari betapuk bawah batu line sangkut & putus.

Video yang sempat di rakam oleh si Duo:

video


Monday, March 24, 2008

G.T


Name : Wandi
Catch : Giant Trevally
Technique : Popping
Rod : G.loomis GL2 ( Fast Taper )
Line : Power Pro 30 lbs
Leader : Varivas 60 lbs
Reel : Abu Garcia C3 Baitcaster
Estimate Weight : 6 Kg + / -

Wednesday, March 19, 2008

Selunsung


Name : Yacob a.k.a. Duo
Catch : Barramundi
Technique : Casting
Rod : Shimano Shumitar
Line : PowerPro 20lb
Leader : Berkley Vanish 30lb (Length 1 metre)
Reel : Abu Garcia
Location : Lorong 7, Seria
Date : 19/03/2008

Tarphoon



Name : Yacob
Catch : Tarphoon
Technique : Casting
Location : Lorong 7, Seria
Date : 19/03/2008

Alu-Alu


Name : Juki
Catch : Alu-Alu
Location : Lorong 7, Seria

G.T. & Buntal



Name : Yai
Catch : Baby G.T. & Ikan Buntal
Location : Lorong 7, Seria

Sunday, March 16, 2008

Baby Grouper


Name : Yacob
Catch : Kerapu / Grouper
Location : Lorong 7, Seria
Date : 16.03.2008

Jarang Gigi


Name : Hasnan
Catch : Jarang Gigi
Location : Lorong 7, Seria
Date : 16.03.2008

Baby Jack


Name : Denok
Catch : Mangrove Jack (Catch & Release)
Location : Lorong 7, Seria
Date : 16.03.2008

Tuesday, March 11, 2008

XZOGA®, a brand that emerge into the market that shock the fishing industry and create an overwhelming forces into the entire world.

The TEAMXZOGA®, a group of professional rod builders and veteran anglers that has over 20 years of experiences in sport fishing industry that had been always dedicated to new innovative ideas and challenges, evaluate and professionally designed, engineered to create a new trend using the supreme quality new rods plus the V9 construction concept, thus, the XZOGA® was born! Fully computerize design process helps the TEAMXZOGA® to estimate and develop the rod to fully utilize its “Super Power” and “Incredible PTF Action” more precisely and efficiently which offers the anglers a different level of fishing experience.

The Innovating V9 construction concept which developed by TEAMXZOGA® possessed a very unique and unbelievable features. The super lifting Power Transmission Fighting action minimizes the anglers fatigue exhaustion to handle hours of tough fish fighting with ease. With the super slim blank body and extra thick wall inner blank design plus the ultra high torque power and ultimate lifting power makes the rod extremely light, powerful and tough while maximizing the sensitivity with the superb sensitive and responsive features that complete with supreme power transmission fighting action with an additional of precision backbone treatment that made with super high-end components, XZOGA®, is indeed an ultimate product for a professionally you .

Beside the ultra-uniqueness that mention above, with our other key products eg: Taka-PE, Taka-SK and CamoLeader, you will certainly have a brand new fishing experience with much more relaxing and enjoying the whole process. Enjoy the joyfulness while fishing, I am sure that, you won’t want to miss it.

XZOGA®, a name that known for its uniqueness, a brand that known for its quality and superiority, a product that create another great heights for all professional anglers, it is an ultimate weapon for a perfect professionally you!

Full description on section rods/description en section canas


“ Born to Lead, Dare to Challenge

Hi , everybody this is our friend and star angler from Xzoga Denis , this catch was caught a couple of days ago.

Here are the comments from wilson:

I went to jigging and popping GT yesterday, we got a 12-14kg GT with Taka-Si 6012 (PE2) and Taka-PE 15lb braided line + Stella 4000FB...too good to fight with the light tackle...haha


Wednesday, March 5, 2008

Good tips from http://wamildin.multiply.com/journal/item/37
Just sharing...

Seabass biasa aktif di waktu malam. Kebarangkalian untuk menangkap seabass di waktu malam adalah 80% lebih besar dari waktu siang. Di waktu siang Seabass tidak berapa suka memburu kerana mereka lebih suka melepak di kawasan yang agak dalam atau teduh. Di waktu malam, kebanyakkan ikan-ikan umpan bergerak tidak begitu agresif, lalu memudahkan siakap-siakap ini membaham ikan umpan ini. Tetapi teori ini hanyalah sebahagian andaian yang boleh dijangkakan. Mungkin ada teori lain yang lebih tepat tentang keaktifan siakap di waktu malam.

Mata Siakap
Saya pernah membaca salah satu majalah di Jepun mengatakan penglihatan Siakap adalah tidak berapa jelas dengan kata lain penglihatan mereka kabur. Mereka bergantung kepada gelombang atau riak air yang dihasilkan oleh ikan-ikan umpan yang disampaikan pada deria mata mereka. Sebab itu kita perlu meramalkan dengan tepat lubuk siakap pada hari itu, supaya kita dapat membaling gewang tepat ke atas lubuk itu. Ini adalah kerana Siakap hanya mengejar gewang yang lalu di depan mata mereka sahaja. Saya ada menceritakan tentang teknik untuk mencari lubuk siakap di bahagian 1. Tetapi ianya adalah sebahagian sahaja.

Kaitan Gewang dan Gelombang yang di hasilkan
Saya suka memerhatian gaya renangan anak-anak ikan dari kawasan pelabuhan di waktu siang. Gaya renangan anak-anak ikan kembung, ikan sardin, anak ikan tenggiri dan lain-lain amat berbeza antara satu sama lain. Begitu juga cara renangan dalam keadaan rehat ataupun dalam keadaan panik (keadaan apabila dikejar oleh ikan besar) adalah amat berbeza. Pemerhatian renangan anak-anak ikan ini dapat memberikan kita idea tentang bagaimana mengarau kekili dengan kelajuan yang ideal bagi merenangkan gewang-gewang kita agar renangan mereka kelihatan seakan-akan sama seperti anak-anak ikan yang hidup.

Setiap jenama gewang mempunyai gaya renangan yang amat berbeza. Walaupun begitu, di dalam jenama yang sama juga terdapat pelbagai gewang yang membuat renangan yang berbeza. Oleh itu kadang kala susah untuk kita membuat pilihan yang tepat tentang penggunaan gewang pada hari itu. Bagi saya, saya suka membeli dan menggunakan gewang yang membuat renangan atau lenggokkan yang amat kecil pada paksinya, seperti Tide Minnow Slim, kerana renangan mereka amat mirip seperti anak ikan hidup. Bukan itu sahaja, cara karauannya juga amat simple dengan hanya mengarau dengan kelajuan yang tetap tanpa membuat apa-apa jerk ataupun twitch. Perlu diingatkan, penggunaan tali PE adalah penting untuk mengetahui kelajuan karauan kekili kita itu dapat merenangkan gewang atau tidak. Mungkin ramai yang tertanya-tanya mengenainya, gewang yang berenang akan menyampaikan gegaran kepada tali PE dan akan disampaikan kepada guide rod, oleh itu kita dapat merasakannya di bahagian grip rod kita. (Tide minnow slim tidak sesuai untuk slow action, karauan kena laju supaya gewang berenang.)

Penggunaan gewang yang mempunyai lenggokan yang agak besar (renangan huruf 'S') seperti Aile Magnet, hanya bagus di gunakan di waktu ombak besar. Ini kerana ketrampilan lenggokkan besar mereka akan mudah dapat dilihat di dalam ombak yang besar berbanding lengokkan dan renangan yang kecil. Jika anda berminat untuk menggunakan gewang ini pada waktu air tenang, anda perlulah membuat karauan secara 'Dead Slow Retrieve' (karaun yang betul-betul perlahan), kerana jika dikarau secara laju di waktu air tenang, gelombang air yang dihasilkan akan menyebabkan siakap takut untuk membahamnya, bahkan menyebabkan mereka lari.

Warna gewang di waktu malam.
Mungkin ramai yang tertanya-tanya (termasuk saya sendiri semasa mula memancing seabass dulu), " Siakap boleh nampak ke warna gewang di waktu malam?" Jawapannya, mereka hanya boleh mengesan tone warna gewang itu. Apa-apa pun di waktu malam warna tidak memberikan kesan yang besar dalam penangkapan seabass. Saya suka menggunakan gewang yang mempunyai salutan berkilat-kilat, dan mempunyai black back (warna hitam di bahagian belakang lure). Ini adalah kerana renangan rolling yang dibuat oleh sesetengah lure akan menyebabkan warna berkilat ini akan kelihatan berselang seli dengan warna black back. Oleh itu mereka akan lebih kelihatan seperti anak ikan, terutamanya ikan sardin yang berenang di waktu malam.

Pada waktu bulan mengambang pula, penggunaan gewang yang mempunyai sifat Luminous (ataupun di panggil Ghost colour). Cahaya bulan akan menelusi badan gewang ini lantas memberikan mereka kelihatan seperti sotong. Siakap juga suka memakan sotong selain anak ikan.

Pada waktu air agak keruh saya suka guna Red Head. Saya pernah melihat anak ikan yang dah nak mati di pelabuhan, di mana renangan mereka begitu lemah dan mereka insang mereka kelihatan agak kemerahan sebelum mati. Penggunaan red head di waktu air keruh menerampilkan mereka di dalam air.

Seabass = Siakap/Selunsung

Monday, March 3, 2008

M. JacKz


Nama : Wandi
Rod : Pistol Casting Rod
Reel : Baitcaster
Line : 14lbs Berkley Trilene ( Main Line ), 30lbs Berkely Vanish ( Leader )
Location : Anduki
Technique : Casting yang ngam2 tersangkut
Lure : Rapala Gangsta X Rap

Duo: Ungah kah tu yo? mcm usul tembaring pun ada jua hahha..

UtiKz..


Name : --T.N.T--
Rod : Lemax
Reel : Abu Garcia
Line : Tomman

Came across this article recently. Pretty good instruction for tying FG knot. This is one of the strongest knot to connect from main line (braid) to leader (mono).

Just sharing:



Sunday, March 2, 2008