BRUNEI WEATHER FORECAST

Monday, April 28, 2008

OFFSHORE TRIP


Name: ZouL
Catch: Languran ( 6 KG ) & G.T ( 8 KG )
Rod: Lemax Grand Tournament Popping Rod 7'6
Reel: Biomaster 8000 PG
Line: Power Pro 65lbs
Technique: Popping
Lure: Popper G.T MAMA SUMBA ( Di Soon Kheng $6.50 )
Location: Kapal Karam

Sunday, April 27, 2008

Govener Gaban

Pak WaHOo
Hasil tangkapan semua nya lebih 30 ekor (Languran & G.T)

P/s: Kami sangat mengalu-alukan jika anda berminat untuk memancing bersama kami sila contact Duo, Governer Gaban atau Pak Wundi atau email kami yacob@sribena.com

Thursday, April 24, 2008

Big Papa dpt RAPALA free!!! hehehehe...

Try guess whose rod isit ... (HINT: wats that white colour thingy??)

Beautiful Lumut Breakwater Sunset Scenery ..

Day 3 Evening Challenge: Float King Flyin High (0), shAdeS' (0), Big Papa (0)

Wednesday, April 23, 2008

LLRC Fishing Spot Challenge
shAdeS' & his catfish a.k.a version "UTIK"
Big Papa catch yg telapas dr pancing nya dah..hahahaha..

Final Score: Float King (0), shAdeS' (1), Big Papa (1)

Pls Take Note!!!!

To all anglers, mancing² jua but then again.. pls be more careful klu mancing atu.. Do not take things for granted. Takut klu terkacau sarang c "MARJAN" ... maut cetanya tu ... Malang tidak berbau!! So hati² bila memancing!!! Maju sukan pancing utk negara!!

Tuesday, April 22, 2008

Every fisherman dreams of a bigger catch! Is it possible to know beforehand when you should plan a trip to enjoy some fishing, catch more than usual, and come home feeling 100% satisfied? Based on my own personal research around the best fishing times, I think it is.

When I first started fishing, the best fishing time for me was whatever time happened to suit me. I tried different lures, baits and techniques until I'd spent a small fortune in my quest to improve my fishing catch. When I finally heard about the "Solunar Theory"--or fishing by moon phase--like most anglers, I was skeptical.

What I'd read sounded too complicated. All sorts of factors needed to be checked and the determined angler needed to be at the water's edge at exactly the right time, TO THE MINUTE, in order to improve on his average catch. Was I really willing to take my hobby that seriously? Let's just say that curiosity got the better of me.

To help me determine whether there was any truth in the moon's effect on the best fishing times, I kept a record of every trip I made over a period of 18 months. All information related to the moon's phases, the weather conditions and the catches I made were carefully logged. What I discovered convinced me that moon phase fishing works. BUT, I also found that it isn't anywhere near as complicated as many would have us believe.

How Does Fishing By Moon Phase Work?

Every fisherman knows that the best fishing times are when the fish are feeding. This tends to be during dawn and dusk, but what often goes unnoticed are the two periods elsewhere in the day--moonrise and moonset. Because the moon has an effect on a variety of factors surrounding the fish--including the live fodder they hunt--these periods, combined with the moon's phase, are what trigger feeding.

By understanding this, and choosing times when sunrise/sunset and moonrise/moonset coincide with new or full moon phases, you'll increase you chance of a good fishing catch. Assuming there are fish in the area, of course.

Choosing The Best Fishing Times

There really is nothing complicated about this at all; it's just a matter of knowing ahead of time exactly when the sun and moon will rise and set. Fish are most active during 90-minute windows surrounding each of these four daily events; that's 45 minutes before and after these four daily points.

Fishing during these four periods will help increase your fishing catch, but if you plan wisely so as to ensure you're at the water's edge on the days of new or full moon, you can use these 'windows' to reel in a catch like you've never done before. If you have to choose between sunrise/set and moonrise/set, always go with the moon as the moon is the stronger influence.

Hunters have always known that fish and game are most active at dawn and dusk--sunrise and sunset--but their activity surrounding moonrise and moonset is less noticeable because these events are likely to occur without e­ffecting any change in the perceived light. The rise and set of a new moon is invisible anyway, and overcast weather often hides the moon. Without prior knowledge of setting and rising times, two of the best fishing times will be missed every day!

Other Considerations

When planning your fishing by moon phase, there are certain other factors that should also be considered.

Weather - Severe weather changes have an impact on the way fish feed. When a storm's brewing, or just after one has passed, is a good time. If this happens while you're in place, you'll be in for a treat! However, if there's a cold front approaching, the fish are likely to move deeper into the water and become inactive.

Season - Most fish are more likely to bite willingly during seasonal transitions with the transition from winter to spring and summer to fall being the two best fishing times.

Now that you know that moon phase fishing really works, there's no reason why you shouldn't utilize this knowledge to increase your own fishing catch by being at the ready with your rod during the best fishing times available. It's easy and it works!

Good luck!

Monday, April 21, 2008

Jenahak


Name: Pak Wundi
Catch: Jenahak a.k.a Beberahan
Technique: Jigging
Rod: Carpenter
Reel: Shimano Stella FA 8000
Line: Whipslash 65lb
Leader: Varivas 70lb

Its Friday at last, so came the anticipated trip that we have waited after a whole week wagering and trying to just play along with our own daily routine jobs. Its time to escape the madness, enough said.

So we did arrived at the depature hall at 16:30hrs (Eisyehh...sounds like an airport plak.) Everyone is busy doing their own last minute checklist while waiting for the boat to arrive. The intensity was there in the air since our newest Kaki (member) has decided to step in to join for the first time. Amali a.k.a Malibu has recently been thrilled about our past stories of snapped lines and pure drag out moments. So another victim in the making, looks like we have another regular for our weekend escape trip :)

So the boat arrived at 1730hrs, as usual. We unload everything on the boat, gears, roti kacang hitam, a full load of mineral water etc. We did however managed to persuade Govener Gaban (Boy) to join in for the trip DESPITE of his dislocated kneecap, since neither one of us dare to go without him present. He's kinda like our guru in a way and our insurance officer... hahahah

So here are some of the pics that we took:


One of those amazing breath out moments :)

The rest of the guys.

Left to Right: Ramon a.k.a The Lawas Hooligan, Malibu & Pak Wundi


The guys enjoying the Ride UP FRONT


Standing: Dunieeh (The Crftman), Govener Gaban (Trolling for Mackerels) and Hj (our senior popper)
Sitting: Duo and Pak Wundi


When we finally reached to our remote hideout destination, the moon was up, guess what...a full moon up above and we were mainly equipped with popping rods. ( hahahah), as predicted, we did not caught any travelly's for the first two hours. Its seems that the myth behind a full moon is actually true. Duo started to jig himself down to a good workout sweat since he's G.Loomis Pelagic Rod is meant for popping and for jigging, the rest of the guys were working intensively doing all kind of manoeuvre popping just to provoke a bite. On the other hand, Malibu (Amali) is experiencing the ON/OFF bitter taste of seasick.

Suddenly during the commotion, Govener Gaban rod tip was bending like crazy, "Ahh...Ahh.. kana..kana...." everyone was awaken by this sweet yet intense call. After a few minutes of pumping action and adjusting the drag setting here and there, an average Big Eyed Travelly was drifted towards our boat. Soon afat that, everyone was on the lookout. Poppers starts to flying here and there towards an identified spot told by Govener Gaban.

Suddenly Pak Wundi was next. A long yet subtle screech was heard from the reel that he is holding on tight to, "GT...GT...GT...." while grasping to adjust the drag setting. Judging from the rod bent and the intensity of the drag. Everyone was eager to see how big was this GT since the look from Pak Wundi face is quite dramatic and scared at the same moment.



Haha, to our surprise, its was actually a "NOT SO HUGE" big eyed travelly caught, the reason of the insanely fight was the treble hook was caught on the tail, that's why it went berserk and had no restricted movement for the initial first sprint. Total luck i guess.


After that, the activity seems to be really (battery dead) low. The moon was up high, glowing as if it was a torch. Not a GT on sight, a few Big eyed travelly's were caught by Ramon (1), Malibu (1), (despite the seasick), Duo (1), Pak Wundi (1) and Govener Gaban amazingly did caught 4. And this is after countless hours of popping and bottom fishing.



Altough with weekend trip is not what we have expected with some few misses with a couple of poppers stripped off, nevertheless we did managed to show Malibu and Ramon a first hand chance to experience it all. We will still hunt for that dream size GT.. what ever the circumstances are. Got moon or no moon...

Until that..... FISH TILL YOU DROP FELLA'S

G-Spot Gelama

Flying High leading by 3

atu cute toh topi nya..!!!hahaha

Name: Float King Flyin High & shAdeS'
Catch: Gelama
Location: G Spot
Technique: Bottom
Final Score: Flying High (3), shAdeS' (2), Big Papa (0)Zerooooo!!!!

Saturday, April 19, 2008

Baru baru ini semasa saya mengadakan demostrasi memancing di GP Joran diLanjut Pahang, saya ditanya oleh beberapa perserta disana tentang jenis mata kail yang patut digunakan. Sungguh pun artikal mata kail telah dibentangkan beberapa bulan lalu kata mereka, saya tidak begitu mendalam. (Amboi tak sabaq nooo.)

Jadi pada kali ini kita akan cuba mengkaji secara mendalam, pada jenis mata kail apakah yang perlu digunakan semasa memancing.
Sebelum kita pergi ke tahap jenis mata kail apa yang perlu digunakan , marilah kita mengkaji beberapa cara ikan makan umpan.

Cara Ikan Makan Umpan.
Setiap specis ikan mempunyai cara tersendiri memakan umpan ,ada yang menyambar, ada juga yang mencuit atau meroteh , ada jenis ikan yang menghisap masuk umpan dan lain lain lagi. Mengenal cara ikan makan umpan adalah penting sekali dan ini akan membolehkan kita memilih mata kail yang sesuai untuk memacingnya. Cara-cara ikan memakan umpan adalah:

1. Menyambar


Jenis ikan menyambar adalah selalunya jenis ikan yang bergigi tajam atau jenis ikan "predator" yang akan makan umpan semasa bergerak, mau pun ikan itu sendiri yang bergerak atau umpan bergerak. Ini selalu berlaku semasa kita memancing dengan kaedah menunda (trolling), "casting", atau memancing dengan umpan hidup (live baiting) atau umpan tiruan. Beberapa jenis ikan yang berkelakuan begini adalah, Ikan Alu Alu, Haruan Tasik, Ikan Yu, Ikan Siakap, Tenggiri, Gerepoh atau GT dan lain lain lagi.

Bagi ikan jenis ini saya mengsyurkan mata kail dari jenis "Tuna Hook" atau " Big game Hook" yang mana matanya menegak lurus kepangkal. Ini disebabkan apabila ikan tersebut menyambar pada umpan , mata kail akan terus mencankuk pada ikan tersebut.
Jenis mata kail ini juga mempunyai daya ketahanan yang kuat dan tidak akan melurus semasa hentakan. Kajian menunjukkan bahawa apabila ikan menyambar umpan, kekuatan hentakan adalah lebihkurang 10 kali berat badan ikan tersebut. Misalnya, sekira berat badan ikan itu adalah 10 kg maka kuasa atau berat hentakan adalah lebih dari 100 kg. Jadi bayangkan sekiranya mata kail itu tidak kuat atau bersesuaian maka ikan akan terlepas.

2. Ragut


Perkataan ragut bermakna jenis ikan yang memakan umpan yang tidak bergerak manakala ikan tersebut akan mengambil umpan dan melarikan diri.Ini selalu berlaku apabila kita memancing dasar (bottom fishing) atau mengambur (drift fishing) dimana kita mengunakan umpan yang mati.Kebanyakan ikan berkelakuan begini dan diantaranya adalah ikan Jenak, ikan Merah, Pari, Ebek dan bermacam macam lagi.

Bagi jenis ikan ragut ini, mata pancing yang disyurkan adalah dari jenis kail yang matanya membengkok sedikit atau dari jenis kail yang dipanggil " circle hook".

"Circle hook" adalah sejenis kail yang dicipta khusus untuk mengcakuk ikan hanya pada mulutnya.Walaubagaimana pun pengunaan kail jenis ini berbeza sedikit dari kail yang lain dimana kita tidak boleh menyetaknya.

Apabila ikan menarik umpan hanya mengetatkan kekili dan menegangkan tali pancing sahaja. Kail jenis ini akan mengena secara tersendiri apabila ikan bergerak kehadapan dan oleh sebab kail ini mempunyai bengkok dimatanya maka, untuk ikan melepaskan diri adalah tidak mungkin sekali. Melalui pengalaman saya purata ikan yang tercangkuk adalah 99.9 % dengan penggunaan kail jenis ini. Kelebihan lain pada penggunaan kail jenis ini adalah ikan yang terkena kail ini dapat dilepas balik hidup hidup kerana ia akan hanya tersangkut pada mulut dan sekiranya kita hendak melepasnya kembali ia tidak akan mencederakan ikan tersebut.

3. Memagut (Nibblers)


Ikan yang makan secara memangut adalah dari ikan yang makan dan berada ditempat itu.Ikan jenis ini tidak bergerak semasa mememakan umpan mau pun umpan bergerak, oleh demikian amatlah susah untuk kail mengena ikan tersebut secara tersendirinya.Jenis ikan yang suka memangut adalah, ikan gelama, ikan duri dan anak anak ikan atau ikan yang kecil saiznya.
Bagi ikan yang suka makan begini saya mengsyurkan kail yang jenis lurus atau mempunyai mata yang mendonggak ketepi (off set point). Disyurkan juga mata pancing yang digunakan janganlah terlalu bersar. Untuk mendapat ikan jenis ini kita perlulah cepat menyentaknya apabila dikesan ikan memakan umpan.

4. Menghisap (Sucking)



Terdapat juga ikan yang menghisap umpan kedalam mulutnya seperti ikan kerapu,gongbelang , pelata bali, dan banyak lagi , Ikan dari jenis ini ada yang mempunyai gigi tajam dan ada juga yang mempunyai isang yang tajam untuk memotong umpan selepas umpan masuk kemulutnya.
Bagi ikan dari jenis ini saya menyurkan penggunaan kail yang mempunyai tangkal yang panjang .

Selepas kita memahami beberapa cara ikan makan umpan bolehlah kita memilih kail yang bersesuaian untuk kita pergi memancing dengan lebih konfiden lagi dan satu pesanan dari saya adalah kita harus mengamalkan konsep tangkap dan lepas pada ikan yang kecil dan ikan yang berlebihan. Ingatlah pada generasi dan anak cucu kita supaya mereka pun boleh memancing juga.

Pada siri yang akan datang saya akan menyentuh sedikit sebanyak tentang cara mengasah atau menajamkan mata kail dan alatan nya.


Friday, April 18, 2008

Tip Pancing Laut

When boating through the open water, always keep an eye out for keys that may indicate a school of fish. First, if you ever see birds that are feeding on small bait fish, there are bound to be large game fish below the surface. Second, look for any floating debris. Nearly everytime you encounter a floating piece of wood that is fairly large, you'll find large game fish in the area. Many fishermen think that they should catch their live bait over the shallow reefs before heading out to the deeper water to fish for the larger species. If you can't catch your live bait in the area where you are planning on fishing, then what makes you think that the large game fish would be in that area? Afterall, they will be feeding in the areas where there are lots of bait fish.

p/s: sabar kamu semua.. ada ku juin nanti tu..walaupun kamu nda mau bawa aku!!! hahaha...;)

Just bought a reel for my Girlfriend from Deep Blue Tackle Shop in Bandar Seri Begawan, after various attempts of an outrageous lower price, I manage to squeeze in (as I would normaly do :)
an agreed price of $BND 220 equipped with a 150 yards 20lbs Fins Yellow Braid line.

So here are the specs for the reel:

SHIMANO STRADIC 4000 FH
Model: ST4000FH
Line Retrieve Per Crank (in.): 35

Line Capacity (# test/yards): 8/240, 10/200, 12/160
Max Drag: 18.0 lb ( 8.18 KG )

A-RB Ball Bearings: 4
A Roller Bearings: 1
Gear Ratio: 5.7:1
Wieght: 13.4 lb

  • Floating Shaft
  • Super Slow Oscillation
  • FulldriveF
  • Super Stopper II
  • Made in Japan

Well it’s a good reel to start off, since it has shared the looks of its other cousin which is the Biomaster 4000, to say the least, the 1 thing that really caught my attention for this reel is that its pearl blue coating. I am not saying that its meant for ladies, but the colour could tell you a mini statement saying ‘’ pick me up! Pick me up! ‘’ I have also bought a Rock Shot Casting rod for $BND 130 at Fred Fishing Athirah, its an extra fast rod, just good enough to promise my girlfriend a thrill while landing those tarpons at bay :)

I have already inspected the inside of the reel (while at home, after buying it duh :)

Everything is smooth as silk, it’s a really good reel meant for casting light / medium size lures. The drag tension knobs are quite up to standard that you can expect from SHIMANO. The only drawback is it has a small minute crackling sound. Must be the gears movement, I have sprayed it with the oil spray and grease spray from SHIMANO and hopefully the sound will disappear within time.

Here are some of the pictures that I took:

Notice the Folding handle (comes in handy for girls :) haha since they would shove the reel wherever they please)

Notice the square sided shaft as to all SHIMANO reels have in common, not as common as the DAIWA SALTIGA Z high end models. ( Rounded Shaft )

A free spool is even included :)

So to end my review, I have concluded that this is a good reel for hours and hours of casting pleasure to our female companion. Its light weighted, it looks damn good, its quite affordable and best of all, it’s the a good chance to make women understand and experience it themselves why we’re so crazy into fishing :)

Wait for my next review on my next wish list of reels :)

· STELLA 8000 SW

· STELLA 10000 FA / SW

· STELLA 20000 SW

· SALTIGA EXPEDTION 6500

· SALTIGA DOGFIGHT

· SALTIGA GT 6000


- Pak Wundi -

Gelama not so High!!!


Name: Float King Flyin High
Catch: Gelama
Technique: Bottom
Bait: udang idup c Kunjin
Location: Luuummmmuuuutttt

[AGC]-shAdeS' 1st ever cacth!!!!! (Congratzzz beb!!!)
[AGC]- Big PaPa
Catch Of The DaY!!!! Hahaha...

Name: shAdeS' & Big Papa
Location: Looommmuuuutttt
Catch: Gelamazzzzz
Technique: Bottom Fishing
Bait: Udang C Kunjin..;) ( harga $1-10)

Tuesday, April 15, 2008

How to retrieve your "Rapala Sinking Lure"?
Watch this video...

video

Gt Juveeee ...


Angler: Float King Flyin High
Catch: Kalakitok
Lure: Udang Hidup
Teknik: Float ( tatap tohhh!!)
Location: Luuuung 7

Monday, April 14, 2008

License Renewed


Name : Bass NightMare
Catch : Barramundi
Location : Lorong 7, Seria


Name : Master H
Catch : Mangrove Jack
Location : Lorong 7, Seria

Saturday, April 12, 2008

Trip kami pada 11hb April 2008 bersama dengan AMieNzZ salah seorang ahli SCO Anglerz.







Wednesday, April 9, 2008

Salah satu umpan yang digemari oleh pemancing adalah udang dan ia boleh digunakan secara seekor atau secara hirisan mahu pun hidup atau yang sudah mati. umpan udang adalah yang paling saya gemari sekali pabila digunakan sebagai umpan kerana udang adalah makanan utama ikan di laut,muara dan di sungai . Boleh di kata kesemua ikan suka memakan umpan ini.

Cara menyimpan Umpan

Terdapat banyak jenis Udang yang dijumpai di pengairan negara kita dan boleh dikatakan kesemua jenis boleh digunakan dari jenis udang sungai, udang pisang , udang harimau, udang galah dan lain lagi. Bagi penggunaan udang kita haruslah menyimpannya dengan baik kerana udang yang busuk atau rosak tidak akan menarik minat ikan untuk memakannya. Selalulah menggunakan udang yang segar dan baik. Apa bila membeli udang tentukan ia segar dan kepala udang tersebut tidak senang tercabut, sekiranya kepalanya senang tercabut apabila kita mengangkatnya melalui misainya, udang tersebut tidak segar lagi.

Cara untuk menyimpan udang supaya ia akan selalu segar adalah untuk membungkus nya dengan kertas beberapa ekor sebungkus dan menanamnya ke dalam ais yang dihancurkan. (buried in crushed ice) Sekiranya boleh, lebih baik udang dibekukan terlebih dahulu. Tentukan setiap bungkusan hanya terdapat antara 5-10 ekor sahaja. Dengan membuat begini kita akan hanya mengeluarkan sebungkus sekali dan ini tidak akan membazirkan yang lain .

Sekiranya bot yang anda menaiki itu mempunyai tempat menyimpan umpan hidup (life bait well) maka bolehlah anda menyimpan udang hidup di dalamnya.. Anda perlu menentukan bahawa terdapat air yang mengalir selalu di dalamnya serta minyak tidak masuk ke dalam tempat menyimpan udang tersebut. Sekiranya bot anda tidak mempunyai tempat menyimpan udang tersebut maka anda boleh menyimpannya di dalam kotak dengan memasukkan air masin dan tentukan anda masukkan oksigen melalui pam kecil yang anda boleh beli dari kedai akuarium . Untuk perjalanan yang jauh masukkan ais sebesar dua penumbuk dalam plastik dan ikatkannya , kemudian masukkan ais ini ke dalam air bersama udang hidup tersebut. Tukarkan air setelah 6 jam supaya air tidak akan masam.

Cara Mencangkuk Umpan

Udang Hidup

Terdapat beberapa cara untuk mencangkuk udang tersebut, apa yang penting adalah cara kita mencangkuknya perlu mengambil kira beberapa faktor iaitu :

a. Mata kail

Kail memainkan peranan yang amat penting semasa mengguna umpan udang hidup kerana sekira kail itu terlalu besar dan berat maka ia akan membunuh umpan tersebut. Anda perlulah menyesuaikan kail dengan udang. Bagi saya mata kail bersaiz antara 22 hingga 1/0 adalah yang paling sesuai sekali terutama yang diperbuat daripada aloi (alloy) atau "carbon steel" kerana kail yang diperbuat daripada jenis ini adalah sangat ringan.

b. Jenis perambut
Jenis perambut yang digunakan juga memainkan peranan yang penting kerana ia akan menentukan sekiranya umpan dapat bergerak secara semula jadi (natural) serta apa jenis kail yang perlu digunakan. Sekiranya "wire leader" digunakan cubalah menggunakan yang paling halus sekali. Bagi saya , "wire leader" yang saya selalu gunakan adalah dari jenis 10 paun hingga 20 paun sahaja. Dan sekiranya saya tidak menggunakan "wire Leader" saya menggunakan "mono leader" antara 20 paun hingga 40 paun dengan kail dari jenis "kirby" yang mempunyai mata yang mendongak ke tepi (off set point).

Selepas kita mengkaji faktor di atas maka terdapat beberapa cara untuk mencangkuk umpan udang yang hidup. Pada amnya, sekira kita perhatikan udang yang hendak digunakan, di belakang udang tersebut mempunyai garisan, ini adalah saraf belakang dan kita sepatutnya tidak mencangkuk mata kail di sini kerana ia akan membunuh udang tersebut.

Masukkan mata kail di sebelah saraf tersebut dan cangkuk keluar kail tersebut melalui sisi (side) yang berlawan (opposite).

Kita boleh juga mencangkuk udang tersebut pada kepala melalui kulit kepala di leher udang tersebut dan cangkuk keluar kail melalui mata udang tersebut..


Bagi umpan udang lipan (Mantis Prawn) yang pula terdapat beberapa tempat di mana kita boleh mencangkuk kail. Udang lipan yang hidup adalah yang terbaik sekali untuk memancing ikan dari jenis ikan Merah, ikan Jenak dan Kerapu. Walau bagaimana pun hanya umpan hidup sahaja yang boleh di gunakan.

Bagi umpan yang segar atau mati pula maka kita boleh menggunakan kaedah di atas atau mencangkuk melalui ekor ke badan udang tersebut atau beberapa ekor sekali sekiranya ia kecil. Udang yang mati mengeluarkan bau yang menarik perhatian ikan dari jenis yang mempunyai misai atau sesungut (barbell) seperti ikan keli,semilang,baung,duri dan lain- lain.

Saya berharap apa yang dikemukakan di atas sedikit sebanyak dapat membantu anda dalam cara menggunakan umpan udang dengan jayanya. Ingat ikan pun cerawat juga, kalau umpan itu tidak segar atau penyampaian yang kita berikan tidak menarik nescaya ikan yang kita idamkan tidak akan makan umpan kita. Jaga lah umpan dengan baik dan saya percaya anda pasti akan berjaya mendapat ikan idaman anda. Jumpa lagi pada minggu hadapan di mana kita akan berbincang tentang umpan yang lain pula.


Tuesday, April 8, 2008



Name : Master H
Catch : Barramundi (Salunsung)
Location : Lorong 7, Seria
Date : 08.04.2008

Tarphoon


Name : Duo
Catch : Tarphoon (Bulan-Bulan)
Rod : Shimano Shumitar
Reel : Abu Garcia
Line : Powerpro 20lb
Location Lorong 7, Seria
Date : 08.04.2008